Viimeinen koulupäivä ja jäähyväisjuhla

Päivä alkoi kuten aina; herätys oli reippaasti ennen kuutta ja sitten riennettiin aamupalalle suihkun ja vaatteitten vaihtamisen jälkeen. Tarjottu aamupala vastasi suuruusluokaltaan Suomessa totuttuun päivälliseen. Oli kolmea eri hedelmää, kattilallinen wonton keittoa, paistettuja dumplingseja, nuudeleita sekä höyrytettyjä ”sämpylöitä”, joissa täytteenä oli jotain lihapullan tapaista. Tämän ”kevyen” aamiaisen lähdimme pihalla odottavalla autolla kouluun, ja jo tutuksi tullut vanhus jatkoi sitä ikuista papereiden polttamista rappukäytävässämme.

Viimeinen koulupäivämme Shanghaissa alkoi uudessa koulussa jossa saimme kokeilla kalligrafiaa sekä judoa. Kalligrafia oli hyvin haastavaa, ainakin minulle, mutta siitä huolimatta sain mukaani kiinalaisin kirjaimin koristellut ripusteet kiitos kiinalaiselleni.

Tämän jälkeen nousimme bussiin, tällä kertaa kaikki olivat oppineet käyttämään turvavöitä, joten päänräjäyttävältä piipitykseltä vältyttiin. Kohteenamme oli tällä kertaa yliopisto, jonka sisarkoulu Gong Lu on. Yliopistolla tutustuimme automatisoituun polkupyörän valmistukseen sekä saimme kokeilla ja nähdä AR -ja VR tekniikkaa. Mielestäni erikoisinta oli VR-laseilla toteutettu sisällä pyöräily. Vaikken kyseistä laitetta kokeillutkaan, tiedän jo aikaisemmista VR kokemuksista, että kyllä oikea ulkona pyöräily tulee viemään voiton VR pyöräilyn nenän edestä vielä monta vuotta.

Kierroksen jälkeen palasimme uuteen kouluun, jossa Anika ja Odessa alkoivat valmistella läksiäisseremoniassa pidettävää puhetta. Sillä välin me muut lepäilimme ja odotimme seremonian alkua. Vihdoin tuli itse tilaisuuden vuoro, jossa saimme nauttia koulun oppilaiden esittämistä tanssi- ja musiikkiesityksistä.
Kuulimme myös puheita niin Juhalta, Anikalta, koulun rehtorilta kuin myös vierailevan Etelä-Kiinan koulun vararehtorilta. Etelä-Kiinasta oli siis tullut joukko opettajia vierailemaan Gong Lu:n kouluun samaan aikaan kuin me.

Kiitospuheiden jälkeen seurasi tilaisuuden viimeinen hetki; kuvaussessio. Kuvia otettiin hostiperheen, koko porukan sekä esiintyjien kanssa. Tilaisuuden viimein päätyttyä oli aika sanoa Shanghain kouluelämälle hyvästit. Lähdimme perheiden kanssa liikenteeseen ja valmistautumaan perjantaihin, viimeiseen päivään Shanghaissa.

Me menimme perheeni kanssa heti ruokaostoksille lähelle heidän kotiaan. Meninme käymään kaupassa, jollaista ei Suomesta taida löytyä; siellä kaikki, merenelävät mukaan lukien, oli tuoretta. Kasvikset tuotiin kauppaan päivittäin ja kaikki merenelävät, kuten kalat ja äyriäiset, uivat pienissä altaissaan. Keräsimme kaupasta kolme muovikassillista mereneläviä ja kasviksia, jonka jälkeen lähdimme kotiin. Kotona isä kertoi, että hän haluaa valmistaa ruuan tänään itse, hän haluaa näyttää minulle hänen kotipaikkakuntansa (Hunanin) ruokia. En yllättynyt siitä, että ruoka oli TODELLA tulista, sillä ostimme muovikassillisen pelkkiä chilejä. Tulisuudesta huolimatta ruoka oli erittäin hyvää, aivan kuten muinakin päivinä. Ruuan jälkeen sain tutustua kiinalaisten nuorten pelaamiin tietokonepeleihin, jotka osoittautuivat (yllätys yllätys) halvoiksi kopioiksi länsimaisista peleistä.

Kellon näyttäessä puoli yhtätoista, päätimme että olisi viisainta mennä nukkumaan sillä huomenna olisi edessä pitkä ja tapahtumarikas päivä.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hauska viikko on ohi!

Ni hao!

Shanghailaisten neljäs vierailu Kaitaalla