Vieraiden kokemuksia Suomessa

Viimeisinä päivinä tein pieniä haastatteluja kiinalaisille opiskelijoille. Kyselin mm

1. Mikä on ollut paras kokemus Suomen vierailulla, mistä olet nauttinut eniten?
2. Mikä on ollut erilaista kuin Kiinassa?
3. Minkälaisia odotuksia oli ennakkoon?

Lähes kaikki mainitsivat retken Haukkalammelle, grillaamisen siellä ja mustikat. Luonnossa ja metsässä istuskelu ja ajan viettäminen muiden nuorten kanssa oli heille mieluisa kokemus. Kun tietää, että monet heistä eivät ole koskaan käyneet Shanghain 23 miljoonan asukkaan kaupungin ulkopuolella tai ulkomailla, suomalainen metsä, luonto ja hiljaisuus oli heille varmasti vaikuttava kokemus.

Christalin mielestä meri ja metsä olivat parasta ja hän totesikin, että Shanghaissa ei ole metsiä! Hänen mielestään Haukkalammella mukavaa oli se, että vaan oltiin porukassa ja hän koki, että varsinkin metsässä ystävyys suomalaisten kanssa syveni. Hän nautti taide/maalaustunnista, jossa sai piirtää oman mielikuvituksen mukaan linnun, jollainen itse olisi. Oman luovuuden käytttäminen oli mukavaa, koska Kiinassa opettaja antaa tarkemmat ohjeet töille ja niitä noudatetaan ilman omaa ilmaisua ja mielikuvitusta.

Ashely kertoi huomanneensa, että Suomessa opiskelijat vaihtavat luokkia eri oppitunneille, mutta Kiinassa opiskelijat ovat koko ajan samassa luokassa ja opettajat vaihtavat luokkia. Hänen mielestään suomalaiset käyttävät paljon aikaa puutarhanhoitoon ja kodin koristeluun ja kalustamiseen. Hän totesi, että voisi ihan hyvin asua Suomessa. Yksi ero maidemme välillä hänen mielestään oli se, että suomalaiset eivät syö niin paljon lihaa kuin kiinalaiset, vaan paljon enemmän kasviksia. Hän oli ihastunut tuoreisiin kasviksiin ja salaatteihin (Kiinassahan melkein kaikki ruoka on lämmitetty/paistettu/keitetty)

Christal koki, että hänestä on pidetty Suomessa ja Elsin perheessä todella hyvää huolta. Häneltä kysyttiin koko ajan, mitä hän haluaa ja hän on kokenut olonsa oikein kotoisaksi. Tervetulotilaisuudessa hän oli erityisesti nauttinut musiikkiesityksestä (2 kitaraa + 2 laulajaa=Vadelmavene)

Ashely oli yllättynyt siitä, kuinka erilaista ruoka oli Suomessa. Hän oli etukäteen katsonut kartasta, mihin oli tulossa ja oli luullut tulevansa järvien keskelle. Suomessa hänelle olikin sitten selvinnyt, että osa vesialuiesta olikin merta. Hän oli myös kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon Suomessa pyöräillään. Hän oli pyytänyt monesti, että he iltaisin vain menisivät metsään.

Arielin mielestä mahtavaa oli ollut se, kun Eevin isä oli ajeluttanut häntä henkilöautolla ympäriinsä. Kysyin sitten vähän tarkemmin, että mikä siinä autolla ajossa niin ihmeellistä oli? Suomalaisen näkökulmasta autot, moottoritiet ja ajaminen ( ruuhkat) ovat shanghailaisille varmasti melko tuttua. Arielin mielestä se oli siksi kivaa, että autosta näki niin paljon kaikkea ihanaa ja kaunista ja autoja on vähemmän kuin Shanghaissa. Shanghaissa autoilla ei voi hänen mukaansa koskaan ajaa niin kovaa kuin Suomessa, koska autoja on niin paljon.

Ashleylle oli jäänyt mieleen upeat auringonlaskut, joita he olivat olleet porukalla katsomassa kallioilla meren äärellä Espoossa. Toinen upea juttu hänelle oli skootterilla ajo, koska Suomessa se oli hänen mukaansa niin turvallista. Mustikat metsässä olivat aivan upeita ja se kun he oli merellä veneilemässä, niin kaikki vilkuttivat ohikulkevista veneistä. Shanghaissa ei koskaan tervehditä ketään, jota ei tunneta.

Charlotten mielestä Linnanmäki oli aivan upea paikka. Kysyin, että eiköhän Shanghaissa ole ihan vastaavia paikkoja? Hän myönsi, että näin on, mutta siellä on aina aivan järjetön määrä ihmisiä ja jonottamiseen menee kaikki aika. Hän oli kiinnittänyt huomiota siihen, miten itsenäisiä suomalaiset nuoret ovat. Shanghaissa vanhemmat tekevät heidän puolestaan kaiken, he kuulemma jättävät lautasetkin pöydälle syötyään ja vanhemmat korjaavat ne pois.

Ariel, Ashely ja Charlotte olivat kaikki sitä mieltä, että kun he menevät kotiinsa, alkavat he auttaa vanhempiaan ja huolehtimaan enemmän omista asioistaan. He myös totesivat yhteen ääneen, että Suomessa hymyillään ja tervehditään paljon muita ihmisiä ja he halusivat itsekin viedä nämä tavat kotimaahansa. He olivat myös mielestään oppineet uudenlaista yhdessäolontaitoa. Kiinassa he kuulemma eivät vietä sellaista epämääräistä aikaa yhdessä, mitä suomalaiset heidän mielestään tekevät paljon.

Viikon päästä syyskuun alussa heillä alkaa uusi lukuvuosi koulussa. He olivat siis kesälomallaan täällä Suomessa vierainamme. Tytöt valittelivat kovasti, että heillä on aina lomilla aivan järkyttävä määrä kotitehtäviä, joita he joutuvat jäljelle jääneen lomaviikon tekemään. Toivottavasti matkamuistot antavat voimia heille tulevaan lukuvuoteen ja opiskeluun. Ni Hao Shanghai


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hauska viikko on ohi!

Ni hao!

Shanghailaisten neljäs vierailu Kaitaalla